luni, 16 martie 2009

Arta si literatura

"Deosebirea dintre arta si literatura se poate intelege si mai riguros meditand o experienta sexuala. Alaturarea, departe de a fi compromitatoare, e sugestiva si luminoasa. O experienta sexuala e o sinteza de senzatii multiple. Nimeni nu va putea, niciodata, arata carui simt se datoreste accentul si intensitatea voluptatii. Asadar e o sinteza. Dar o sinteza de elemente senzoriale. De functiuni organice. Se intampla insa, ca aceasta inserpuita zvarcolire de senzatii sa fie iluminata de o dragoste ingereasca de un sentiment care sa nu aiba nici o legatura cu nici una din glande. Exista inca o sinteza; voluptatea se prezinta celulara. Dar in planul, in universul senzorial; printre valorile senzoriale, randuite in legi senzoriale (durata, intensitate) s-au coborat elemente din alt plan, din alt univers, cu alte valori si alte legi. Nu stiu daca acest univers e superior sau inferior universului senzorial. Stiu ca e un altul.
Vom scrie literatura de cate ori vom simti impulsul unui conglomerat de senzatii, sentimente, atitudini, ce nu-si gasesc linistea si ratiunea de a fi decat contopite intr-o singura sinteza."

Mircea Eliade – Profetism romanesc

Un comentariu:

Anonim spunea...

in plin razboi,Napoleon reuseste sa scape de inamic intrind intr-un magazin si spunindu-i vinzatorului sa il ascunda sa nu fie prins; vinzatorul il baga repede intr-un sac pe care il leaga la gura si il lasa pe jos; imediat ce termina, in magazin intrara citiva soldati care il cautau pe Napoleon: "l-am vazut cind a intrat aici, unde e?". Vinzatorul ii lasa sa caute fara sa le spuna ceva. Soldatii lovira sacul in care era Napoleon, cotrobaira si nu gasira nimic. Dupa ce au plecat soldatii inamici, vinzatorul il scoete pe Napoleon din sac, il ajuta sa se ridice, il scutura si il intreaba smerit: "Imi cer iertare ca pun o asa intrebare unui om atit de puternic, dar sint curios sa stiu ce ai simtit acolo in sac, cind viata ta era in pericol."

Napoleon se infurie la culme, isi chema citiva soldati care tocmai treceau prin fata magazinului si le ordona sa il aresteze imediat pe vinzator pentru nesabuinta acestuia, sa il lege in curte de un pom si sa astepte ordinul lui sa fie impuscat. Soldatii executara intocmai ordinul, il prinsera brutal pe vinzator, il trasera in curte, il legara de miini si de picioare de un pom, ii acoperira fata cu un sac, se pusera in pozitie de tragere, cu pustile indreptate spre vinzator, armara si cu degetul pe tragaci asteptau ordinul de foc.

Napoleon iesi in curte strigind la soldatii sai sa fie gata de foc. Apoi se apropie de vinzator, ii desfacu legaturile de la miini si picioare, ii dadu jos sacul de pe ochi si ii spuse la ureche: "Exact asta am simtit!"