luni, 22 decembrie 2008

Conventii

Timpul e o conventie... si astfel au aparut calendarul, ceasornicarul, anotimpurile..
Intuneric si lumina.. 2 fete ale aceleiasi monezi... conventii de contraste
Anul Nou e o conventie.. sarbatorile la fel.. niste date aruncate pe hartie
Cuvintele sunt o conventie de simboluri ce intr-o anumita ordine capata semnificatie
Bunul simt e o conventie a normelor societatii
Dragostea e o conventie.. credem ca a te indragosti este o experienta nascuta din emotii universal umane.
Ideea dragostei romantice s-a raspandit de curand in societatea noastra si nu a existat niciodata in majoritatea altor culturi. In Evul Mediu, dragostea romantica era privita in cel mai bun caz ca o slabiciune si in cel mai rau caz ca o boala. (pana in prezent s-a schimbat doar perceptia, simptomele au ramas aceleasi.)
"Cei cufundati in "oceanul dragostei" au tendinta de a lua in serios... Prea putine culturi premoderne sau contemporane neindustrializate ar fi de acord cu afirmatia- de netagaduit in Occident- ca "scopul in viata al unui barbat este de a iubi o femeie, iar scopul in viata al unei femei este de a iubi un barbat". Majoritatea oamenilor, din majoritatea epocilor si locurilor, ar gasi ca aceasta este o masura cam jalnica a valorilor umane" (Boswell).
De aceea, dragosta romantica nu poate fi inteleasa ca parte naturala a vietii umane; ea a fost mai curand determinata de numeroase influente sociale si istorice.

Si atunci.... ce e real? ce exista cu adevarat?

4 comentarii:

Anonim spunea...

1. Am inteles unde se termina citatul din Boswell, dar nu am inteles unde se termina. :)
2. In mare, sunt de acord cu ce zici tu pe aici (mai putin cu greselile de scriere :P), pana la partea cu dragostea- spui ca prea putine culturi premoderne sau "neindustrializate" ar pretui romantismul (cam asta sugerezi, cel putin) pentru ca, spre sfarsitul articolului sa afirmi ca dragostea a fost determinata de influente sociale si istorice. Ei bine, aici te-ai cam contrazis putin. Pentru ca, daca mergem pe linia influentelor istorice sau culturale, as putea spune ca romantismul (deci si dragostea romantica) este un curent artistic si literar aparut in secolul 16 si cu o mai larga raspandire in secolul 17 (cu alte cuvinte, in societati premoderne).
Sunt de parere ca dragostea este ceva mult prea complex, ca sa o reduci la infleunte sociale culturale. Pentru ca dragostea este ceva ce se simte la nivel individual, in niciun caz colectiv.

Malina Neagu spunea...

1. Am inteles unde se termina citatul din Boswell, dar nu am inteles unde se termina. :) .. nici eu nu inteleg ce intelegi tu

2. era vorba de dragostea romantica si nu de dragoste in general

Anonim spunea...

:))))))) ce sanchi pot fi uneori... si mai zic de altii ca nu stiu sa scrie. Vroiam sa zic ca nu am inteles unde incepe citatul.
2. Da, si eu tot la dragoste romantica ma refeream. In orice caz, romantica sau nu, dragostea este tot dragoste

Malina Neagu spunea...

eh.. las ca iti prinde bine un sanchi din asta..
2. dragostea nu e tot dragoste cand este acoperita de superficialitati comerciale